Persoonlijk

Mijn werkzame leven bestaat al jarenlang uit een combinatie van functies en activiteiten. Juist die combinatie van werk, hobby’s en bijhorende netwerken, inspireren en motiveren. Een eigenwijze echtgenote, een aantal vrienden en een stevig relativeringsvermogen maken het leven dragelijk. Mijn interesse ligt primair op het vlak van ruimtelijke inrichting en de rol van markt en overheid daarin. Verder koester ik onder meer belangstelling voor politiek, infrastructuur, (Duitse) geschiedenis en Nederlandstalige lichte muziek. Een radio interview en een aantal andere geselecteerde interviews geeft hieraan meer reliëf.

Ik ga primair voor de inhoud; managementaspecten horen erbij, maar daar kan ik geen echte passie voor opbrengen. Soms ben ik solist, maar ik weet dat je alleen dingen tot stand kan brengen in samenwerking met anderen. Samenwerking met andere gedreven professionele mensen die werklust aan de dag leggen stimuleert. Ik haat en bestrijd overdreven bureaucratie en controleritis, een verschijnsel dat niet alleen de overheid teistert maar ook (grote) bedrijven en universiteiten. Hoe anderen over mij denken en oordelen, is te zien in een reeks korte interviews, geproduceerd bij mijn afscheid van BPD (Bouwfonds) op 22 april 2016.

Van 1 april 1998 tot 1 mei 2016 was mijn hoofdfunctie: directeur Nieuwe Markten bij BPD (voorheen: Bouwfonds), de grootste project- en gebiedsontwikkelaar van Nederland die ook actief is in Duitsland en Frankrijk.

Op 22 april 2016 heb ik afscheid genomen, met een geweldige feestelijke avond in het Cobra-Museum in Amstelveen, met 450 genodigden. Waarderende, maar vooral humoristische speeches van minister Stef Blok, burgemeester Mirjam van ‘t Veld van Amstelveen en mijn algemeen directeur Walter de Boer. Muziek was er van mijn eigen Combo Monnickenwerk, Harmonie Juliana uit Marken en een nostalgie-disco van Vic van de Reijt. Monnickendams tapbier en bitterballen ontbraken niet. Kijk naar de filmimpressie.

Soms ben ik nog te vinden in mijn kantoor in Hoevelaken. Mijn emailadres (f.zeeuw@bpd.nl) blijft in de lucht en mijn secretaresse Natasja Glavimans (tel. 088-7122081) is nog een aantal uren per week voor mij in de weer.

Momenteel ben ik parttime praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft (faculteit Bouwkunde). De Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling, met 25 publieke en private deelnemers, ondersteunt de praktijkleerstoel gebiedsontwikkeling.
Verder bekleed ik een tiental bestuursfuncties en commissariaten.

Op bescheiden schaal doe ik nu advieswerk, hou ik lezingen en neem ik deel aan discussies. Contact hierover kan worden opgenomen via telefoon en email.

Eerder was ik gedeputeerde van de provincie Noord-Holland (PvdA), senior adviseur bij Berenschot, wethouder van de gemeente Monnickendam, beleidsadviseur bij de gemeente Amsterdam en jurist bij een stedenbouwkundig bureau.

Waarom eigenlijk een eigen website ? Het is natuurlijk een (milde) vorm van narcisme. Maar daarnaast blijkt het een handige methode om informatie te ordenen en actueel te houden. En het is praktisch om mensen met vragen naar, bij voorbeeld, recent verschenen publicaties door te verwijzen.
Op deze site wil ik het palet van mijn activiteiten zichtbaar maken en inkleuren.